Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Superman II (1980)

Η διαδικασία παραγωγής της συνέχειας του κλασικού πρώτου «Superman» ήταν ιδιαιτέρως επεισοδιακή, με τις διαφωνίες του Richard Donner με τους παραγωγούς να οδηγούν στην αντικατάστασή του από τον Richard Lester (σκηνοθέτη των «Three Musketeers»), αλλά και στην αποχώρηση του Gene Hackman, την διακοπή των γυρισμάτων που ήδη πραγματοποιούσε ο Donner και την τρίχρονη καθυστέρηση της συνέχισής τους.

Έχοντας κατορθώσει εντέλει να μην δείχνει εμφανώς στιγματισμένο από τις δυσκολίες της παραγωγής του, το «Superman 2» στέκεται αξιοπρεπώς ως ένα (σχεδόν) ισάξιο του πρώτου φιλμ σίκουελ. Ο Christopher Reeve εξακολουθεί να φαντάζει ιδανικός για τον ρόλο του Σούπερμαν, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ευχάριστα ανάλαφρο ρομαντικό ύφος που συχνά υιοθετείται από την ταινία. Ο Gene Hackman διατηρεί τον ξεκάθαρα χιουμοριστικό ρόλο του, καθώς όμως συμμετέχει μόνο σε σκηνές που σκηνοθέτησε ο Donner (αρνήθηκε να συμμετάσχει μετά την απόλυσή του), ο κινηματογραφικός του χρόνος είναι περιορισμένος. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που εμφανίζεται είναι, πραγματικά, ολοένα και πιο απολαυστικός. Σε γενικές γραμμές, ο δεύτερος «Superman» κινείται στο ίδιο ύφος της ταινίας του 1978, με τις τοποθεσίες των γυρισμάτων του να είναι εντυπωσιακές και το χιούμορ, ιδίως σχετικά με το love-story του, πολύ διασκεδαστικό.

Η κυριότερη διαφωνία του Donner με τους παραγωγούς βρισκόταν στην επιθυμία των τελευταίων να προσδώσουν στην ταινία μια έκδηλη camp αίσθηση –δηλαδή χιούμορ μέσω καταστάσεων που δεν παίρνουν τον εαυτό τους καθόλου σοβαρά, σε σημείο να αγγίζουν τη σκόπιμη γελοιότητα. Η ηθελημένη camp διάθεση όμως είναι ευπρόσδεκτη και διασκεδαστική μέχρι να περάσει τα όρια που μπορεί να γίνει αποδεκτή σε μια σουπερηρωική περιπέτεια. Δυστυχώς λοιπόν, συχνά καθιστά το έργο σαφώς πιο γελοίο απ’ όσο θα ήθελε να μοιάζει και οι διόλου διακριτικές διαφημίσεις τσιγάρων και αναψυκτικών δεν μπορούν παρά να συμβάλλουν σε αυτό. Ταυτόχρονα, το camp «αλληλοσυμπληρώνεται» και με μια έκδηλη αφέλεια, αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του original, η οποία μάλιστα ανοίγει περισσότερα κενά από εκείνα του πρώτου φιλμ που το σενάριο προσπαθεί να καλύψει. Ο βασικός λόγος όμως που η ταινία είναι υποδεέστερη από εκείνο, είναι πως της λείπει η ιδανική ισορροπία περιπέτειας και κωμωδίας που διακρινόταν στο πρώτο «Superman»…

Βαθμολογία: 2.5/5

2 σχόλια:

  1. Αυτήν την εποχή το STAR βάζει όλες τις ταινίες του Σούπερμαν με εξαίρεση το τέταρτο μέρος όπου ήταν και το χειρότερο (ωστόσο είχε τη φάση του). Έχουν μείνει στην ιστορία τα επεισοδιακά γυρίσματα. Από το δεύτερο μέρος μου άρεσαν πολύ οι κακοί του.

    3/5: Καλή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γυρίσματα έχουν όντως μείνει στην ιστορία και έχει πολύ ενδιαφέρον να ερευνά κανείς τι ακριβώς έγινε.
    Θα ήθελα να δω και το "Richard Donner cut", που κυκλοφόρησε το 2006 και είναι η ταινία ξαναμονταρισμένη από τον Donner...

    ΑπάντησηΔιαγραφή