Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Spring breakers (2012)

Αναποφάσιστο μεταξύ της mainstream ένοχης διασκέδασης (όπως τουλάχιστον, λίγο-πολύ, διαφημίστηκε) και μιας ανεξάρτητης art house παραγωγής, το «Spring breakers» δεν καταφέρνει εντέλει απολύτως τίποτα. Δεν διασκεδάζει, δεν κρύβει κανένα νοηματικό βάθος, δεν σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του, δεν ερεθίζει καν σεξουαλικά, αν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα. Οι αρχικά ενθουσιώδεις διακοπές των πρωταγωνιστριών για τον θεατή κάθε άλλο παρά ενθουσιώδεις είναι, εκτός κι αν ο Harmony Korine πίστευε πως η χρήση ανιαρών, ανούσιων και ψευτο-μελαγχολικών off-screen διαλόγων και μονολόγων μεταφέρει κάποιου είδους απόλαυση. Οι αφόρητα επαναλαμβανόμενες, ανελέητα αργές (εμφανώς με slow-motion) και σχεδόν σαδιστικά νυσταλέες ατάκες («Spring breakSpring breakSpring break forever!»… Βάθος, ε;) καθιστούν το φιλμ τρομακτικά ανιαρό, ενώ η «αλλού γι’ αλλού» στροφή του φινάλε στην περιπέτεια μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει -σε όσους έχουν μείνει ξύπνιοι μέχρι τότε…

Η ταινία υπονομεύει όλες (μα όλες!) τις αρετές που θα μπορούσε να έχει κάτω από μια προσπάθεια επίδειξης στυλ και τίποτα περισσότερο. Ενός στυλ που βρίσκεται όμως εκεί για να ντύσει ένα σενάριο το οποίο από μόνο του αξίζει, ειλικρινά, το απόλυτο μηδενικό! Αλλά και το «στυλ» αυτό δεν ξεπερνά εκείνο ενός κοινού βίντεο κλιπ. Ούτε εντυπωσιάζει, ούτε πρωτοτυπεί, ούτε και γίνεται ποτέ απολαυστικό, με εξαίρεση μόνο μία (ομολογουμένως ενδιαφέρουσα και σχεδόν σουρεαλιστικής υφής) σκηνή, όπου ο –έμπορος ναρκωτικών και ράπερ- James Franco ερμηνεύει το «Everytime» της Britney Spears, με τις τρεις νεαρές συνοδούς του να χορεύουν –φορώντας full-face μάσκες και κρατώντας όπλα στα χέρια- με φόντο το ηλιοβασίλεμα!

Το «Spring Breakers» εν ολίγοις δεν αποτελεί παρά ένα παρατεταμένο, αυτάρεσκο βίντεο κλιπ, το οποίο διαθέτει ανυπόφορα νωχελικούς ρυθμούς, αναπτύσσει τους χαρακτήρες των πρωταγωνιστριών του όσο και αυτούς των κομπάρσων του και χαραμίζει απόλυτα τον κατά τα άλλα ενδιαφέροντα ρόλο τού πάντα αξιόλογου James Franco σε ένα παντελώς ανούσιο και απερίγραπτα βαρετό σύνολο. Και, όσο και να σπάσεις το κεφάλι σου, είναι αδύνατον να εντοπίσεις έστω έναν λόγο που η ταινία… υπάρχει.

Βαθμολογία: 0/5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου